Seksualiteitsproblemen en jongeren: maakt u het bespreekbaar?

Van de seksuele revolutie in de jaren ’60 tot de huidige, constante aanstroom van prikkels in onze directe omgeving: waar de manier van denken over seks toen vrijer werd, kijken we nu bijna niet meer op of om bij het zien van seksueel getinte beelden. Datingsites, erotische apps en verleidelijke reclames; jongeren krijgen een stortvloed aan beelden op hun af en met de hedendaagse technologie wordt het ook steeds makkelijker om dit uit te wisselen. En aangezien seks tegenwoordig de meest normale zaak van de wereld is, draaien we ook onze hand niet meer om voor meerdere seksuele partners. 


Met seksualiteit overal om ons heen, hoe belangrijk is het dan eigenlijk om dit onder de aandacht te brengen bij jongeren? Waarschijnlijk belangrijker dan ooit.

Welke seksualiteitsproblemen ondervinden jongeren?


Hoewel seksuele prikkels overal zijn, zijn jongeren niet massaal aan het rollebollen. Sterker nog, de alomtegenwoordigheid van seks lijkt juist de reden te zijn waarom de jeugd er minder op reageert: het blijkt dat ze een stuk voorzichtiger zijn dan voorgaande generaties. Toch komen ook de nodige seksualiteitsproblemen naar boven; iets waar de één gewoon meer vatbaar voor is dan de ander. Op televisie zien we de meest fantastische lichamen voorbijkomen waarbij vooral jongeren vaak vergeten dat deze beelden enorm bewerkt zijn. Als jongeren hier tegenop kijken, kan dit een enorme deuk in het zelfvertrouwen opleveren. Hoe kunnen zij immers voldoen aan dat volmaakte beeld?

Ook sexting is nu een hele normale term: het uitwisselen van spannende beelden en berichten. Helemaal goed natuurlijk als dit in vertrouwen tussen twee personen gebeurt, maar wat als deze beelden via social media worden verspreid? Slachtoffers worden hiermee gepest of geïntimideerd en weten niet hoe zij hiermee om kunnen gaan. En hoe gaan ze om met contacten ‘in het echte leven’? Wat is grensoverschrijdend gedrag, hebben ze het zelfvertrouwen om ‘nee’ te zeggen en hoe vragen ze hulp in angstige situaties?

Maak het bespreekbaar

Seks en verleiding is spannend, maar laat uw kind niet in het duister tasten. Bespreek seksualiteit en vergeet niet dat uw kind ook leert van wat het u ziet doen: hoe gaat u om met seksualiteit, hoe reageert u op anderen en seksuele prikkels om u heen, wat zet u online? Bespreek anticonceptie, grensoverschrijdend gedrag, de opties bij onbedoelde zwangerschap en kinderwensen. Vraag uw kind naar zijn of haar mening over seksualiteit op social media en maak duidelijk dat dit vaak niet overeenkomt met de realiteit. Zorg ervoor dat u duidelijk aangeeft dat uw kinderen altijd bij u terechtkunnen met vragen over seksualiteit, intimiteit en relaties, maar ook als zich een nare situatie voordoet waar uw kind zich geen raad mee weet.

Heeft uw kind problemen op het gebied van seksualiteit en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het aanpakken van deze problemen, dan kan een haptotherapeut misschien uitkomst bieden. Bij Haptotherapie Nijmegen bieden we een luisterend oor en schenken we aandacht aan alle probleemgebieden. Zo begeleiden we uw kind naar een gezonde seksuele ontwikkeling.

0
Feed

Schrijf een reactie